Lainojen vertailusta on merkittävästi hyötyä kuluttajalle

Tiesitkö, että pystyt säästämään helposti satoja tai jopa tuhansia euroja, mikäli panostat hieman ylimääräistä aikaa lainavertailuun? Etsit sitten kulutusluottoa, pikavippiä tai asuntolainaa – voit säästää jokaisen kohdalla prosentuaalisesti merkittävästi, joka käy ilmi Talouteen.com -vertailupalvelun tämän vuoden lainavertailusta.

Yhä tänäkin päivänä hyvin harva suomalainen kilpailuttaa lainoja huolellisesti ja kysymys kuuluukin, että miksi? Informaation puutteesta tämä tuskin johtuu, sillä kuluttajille on yllin kyllin tarjontaa lainatuotteista verkossa. Oppaitakin löytyy jos jonkinlaista, niin oman pankin ohjeista kuin monesta muustakin osoitteesta.

Vaihtoehtoja kyllä tutkitaan, mutta loppusilaus eli varsinainen ”laskin käteen ja numerot paperille” -vaihe puuttuu monelta täysin. Tämä onkin karmea virhe, joka kustantaa monille satoja tai jopa tuhansia euroja lainan kulukustannuksissa riippuen, minkä suuruinen laina on etsinnän alla.

Mitä kuluttajan tulee huomioida vertaillessaan lainatuotteita?

Lainan kulurakenne koostuu seuraavista tekijöistä:

  • Lainan viitteellinen vuosikorko.
  • Avauspalkkio, joka on yleensä kertaluontoinen veloitus.
  • Tilinhoitomaksu, joka veloitetaan kuukausittain.

Kulurakenne vaihtelee ja esimerkiksi luottotileissä lainassa saattaa olla kuukausittainen korko sekä nostosummista saatetaan veloittaa prosentuaalinen provisio.

Tärkeintä on kuitenkin tähdätä mahdollisimman alhaiseen todelliseen vuosikorkoon, joka on kaikkien näiden summa.

Mitä pienepi todellinen vuosikorkoprosentti on, sen edullisempi on myös lainan hinta kaiken kaikkiaan.

Voit helposti vertailla lainojen todellisia vuosikorkoja lainapalveluesittelyistä Rahakorneri -palvelussa, josta löydät 57 eri suomalaista luottopalvelua listattuna ja esiteltynä.

Vertailun voi voi myös ulkoistaa eli hoidattaa muiden kautta.

Internet on muuttanut Suomen lainamarkkinoita ja tehnyt kuluttajan hommasta huomattavasti helpompaa. Itse asiassa kuluttajan ei tarvitse nähdä lainkaan vaivaa etsiessään kulutusluottoa, jos tämä kääntyy lainoja välittäviin palveluihin, joiden kautta homma hoituu ammattilaisen toimesta.

Lainanvälittäjissä on paljon hyviä puolia:

  • Ilmaisuus – et maksa euroakaan välityspalvelun käytöstä.
  • Monipuolisuus – voit saada jopa 10 – 20 pankin / luottopaikan tarjouksen yhdellä hakemuksella.
  • Nopeus – omaa aikaasi ei kulu yli viittä minuuttia koko prosessiin.
  • Sitomattomuus – et ole koskaan sitoutunut ottamaan yhtäkään luottotarjousta vastaan.
  • Ajan säästö – säästät merkittävästi omaa aikaa, sillä yksi hakemus tavoittaa monta palvelua.
  • Brutaali helppous – mikään ei oikeastaan voisi olla enää tämän helpompaa!

Huolimatta siitä, että annat ammattilaisten hoitaa vertailun ja tarjousten etsinnän, pitää sinun silti valita edullisin tarjous päältä pois.

Se ei ole kuitenkaan homma eikä mikään, tarjouksissa näkyy korko, kulut ja kokonaiskustannukset, joten pienin kuukausierä osuu silmään helposti. Sitten sinun tehtäväksesi jääkin vain päättää, että otatko tarjouksen vastaan ja allekirjoitatko sopimuksen vai jatkatko etsimistä muualta.

Oma pankki kannattaa aina muistaa ottaa vertailuun mukaan, vaikka pankkilainaaminen saattaakin hieman työläämpää paperitöiden ja mahdollisten vakuuksien takia. Hinta on kuitenkin yleensä kohdillaan ja monesti omasta pankista saa edullisempaa lainaa kuin netistä – mutta ei kuitenkaan aina.

Lainoja voi verrata ja kilpailuttaa mobiliissakin.

Kehitys on ollut huimaa ja koska mobiilikäyttäjien määrä on ylittänyt 2017 vuonna 55 % kaikista verkkokäyttäjistä, ovat lainapalvelut adaptoituneet tähän hyvin. Jos käytät taulutietokonetta tai matkapuhelinta, niin sekä kilpailutus, vertailu ja lainan hakeminen kaikki onnistuvat todella kätevästi.

Uudet teknologiat ja mobiililaitteille suunnatut verkkosivualustat mahdollistavat kaiken tämän ja lyhyesti sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että voit hakea pankkilainarahoitusta netistä jopa muutamassa minuutissa. Myös liitteiden toimitus onnistuu sähköisesti joko hakemuksen ohessa tai vaihtoehtoisesti sähköpostilla liitteenä. Helppoa, eikö vain?

Osa palveluista on myös ottanut käyttöönsä mobiilisovelluksia, joiden kautta homma on vielä himpun verran helpompaa. Nämä palvelut ovat kuitenkin suurimmalta osin vielä luottotili -palveluita, mutta olisi suoranainen ihme, jos 2018 vuoden sisällä jokainen palvelu ei olisi tuonut arsenaaliinsa jonkin sortin mobiilisovellusvaihtoehtoa. Ovathan mobiilisovellukset ehdottomasti tämän päivän juttu!

Vertailun, korkojen desimaalisyynäyksen ja kilpailutuksen merkitys on nyt entistäkin tärkeämpää

Vertaillessa lainoja nyt hiuksenkin hieno desimaaliero merkitsee, varsinkin 10000 – 60000 euron mittakaavan kulutuluotoissa, mutta toki ihan missä tahansa lainassa. Säästöt voivat vaihdella satojen ja tuhansien välillä eli tarkan vertaajan onnenpäivät ovat täällä.

Paremmaksi tilanteen tekee vielä vuoden tulevat lakimuutokset ja mahdollinen talouskohtainen velkakatto, joka on tosin vasta viritteillä. Tämä lisää kilpailua, joka puolestaan lisää korkoskabaa pankkien ja lainapalveluiden välillä, joka johtaa väistämättä siihen, että joku taho tiputtaa korkoaan ja osa/useampi seuraa siinä samassa. Voidaan puhua siis lainakuluttajan suorasta voitosta!

Yhteenveto:

Lainavertailu siis todellakin kannattaa ja jos olet lukenut artikkelia näin pitkälle, tiedät tasan tarkkaan ja varmasti, miksi.

Vertaileminen ei maksa mitään muuta kuin vaivaa ja korkeintaan puolen tunnin edestä sitä. Mutta pidäthän mielessä, että hakiessasi useamman tuhannen pankkilainaa kustannuserot saattavat olla useiden satasien tai jopa yli tuhannen euron luokkaa. Tästä syystä siis tuon puolituntisen ”uhraaminen” ehdottomasti kannattaa, onhan tuo jo tuntipalkkana tavalliselle tallaajalle ihan kohtuullinen. Vai mitä tuumit?

Vertaa, valitse ja voita – onnea edullisen lainan etsintään!