Säästääksesi rahaa, tulee sinun tietää kuinka paljon kulutat
Pienenkin rahamäärän säästäminen voi auttaa sinua säästämään suurempiin asioihin kuten asuntoon tai autoon. Säästöt, pienet tai suuret, auttavat myös hätätilanteissa ja silloin kun kohtaat yllättäviä menoja. Sinun ei tarvitse turvautua lainaamaan rahaa mikäli sinulla on rahaa säästössä yllättäviä tilanteita varten.
Suurin osa meistä ei koskaan onnistu säästämään, ei ainakaan pitkäjänteisesti.
Miten voit aloittaa säästämisen?
Helpointa on aina tunnistaa kaikki suuret kulut taloudessamme, mutta oletko koskaan miettinyt niitä pieniä asioita joihin säännöllisesti kulutat rahaa? Sinun täytyy tarkkaan miettiä mihin kulutat rahaa jos aiot aloittaa säästämisen.
Teetkö heräteostoksia?
Kuinka usein ostat jotain pientä täysin hetken mielijohteesta? Tilaatko aina jälkiruokaa tai jonkun drinkin syödessäsi ulkona? Tuntuuko sinusta vaikealta vastustaa hyvää tarjousta vaatekaupassa? Tottakai meillä kaikilla on omat paheemme joihin tuhlaamme rahaa ja se on tietenkin hyväksyttävää, mutta kohtuus kaikessa.
Säästäminen on vaikeaa vaikka noudattaisitkin aina omaa budjettiasi. Ehkä palkkaasi on laskettu tai työtuntejasi on leikattu. Näissä tapauksissa säästäminen vaikeutuu entisestään.
Aloita mahdollisimman helpolla tavoitteella
Jos ei sinulla ole vielä mitään tavoitetta säästämisen suhteen, tulee sinun asettaa itsellesi mahdollisimman pieni tai helppo tavoite johon säästät rahaa.
Kirjoita tavoitteesi paperille, tietokoneelle tai puhelimeesi muistiin. Lisää tarkat luvut tavoitteeseesi, esim. ”aion säästää 125 € joka kuukausi”. Laita myös itsellesi ylös mihin aiot käyttää säästämäsi rahat (esim. asunto, auto, moottoripyörä, keittiöremontti jne.).
Kun olet päättänyt tavoitteesi, tulee sinun alkaa seurata omaa kulutustasi.
Aloita säästäminen näiden 5 vinkin avulla
1. Aseta itsellesi realistinen tavoite. Esimerkiksi: laita 25 € säästöön joka kuukausi tai älä syö ulkona 3 kuukauteen.
2. Valitse tapa jolla seuraat kulutusta. Itse pidän kirjaa menoistani Google Spreadsheetissä, koska tällöin pääsen käsiksi tietoihin mistä tahansa (missä on internetyhteys). Puhelimen muistio tms. toimii myös hyvin.
3. Kirjaa kaikki menosi (kyllä, myös se 2 euron suklaapatukka). Kategorioiden luominen voi auttaa seurantaa, esim. ruoka & juoma, viihde, asumiskulut jne. Nykyään kulujen kirjaaminen onnistuu automaattisesti esim. Nordea Wallet -sovelluksella.
4. Käy läpi kaikki kulusi viikon päätteeksi. Mihin kategoriaan kulutat eniten rahaa? Mitä kuluja voisit pienentää? Mitkä kulut voisit leikata kokonaan pois?
5. Juhli onnistumisia. Vaikka olisitkin mennyt viikkobudjettisi yli. Olet ottanut ensimmäisen askeleen: seuraat mihin kulutat rahasi. Nyt sinä tunnistat mihin käytät rahaa ja mistä voisit säästää.
Kun säästät, muista nämä:
- Päätä mihin laitat säästämäsi rahat. Säästöpossu? Erillinen pankkitili? Säästötili?
- Aseta itsellesi tavoitteita. Mitä varten säästät? Uusi auto? Remontti? Lomamatka?
- Tee säästämisestä tapa. Laita rahaa säästöön joka päivä, viikko tai kuukausi.
- Seuraa edistystä. Seuraa menoja ja laske kuinka paljon olet jo säästänyt.
Pysy suunnitelmassasi ja seuraa kuluja joka viikko.
Muista pitää tavoitteesi mielessä kokoajan (esim. uusi auto, asunnon käsiraha tai upea keittiöremontti).