Miten aloittaa sijoittaminen? Tässä 5 toimivaa tapaa

Kun säästämisen alkeet ovat hallussa, niin seuraava askel on miettiä sitä, haluaako jatkaa säästämistä pankkiin vai onko järkevämpää aloittaa sijoittaminen – voisit sijoittaa osan rahoista vaikkapa asuntoon tai rahastoihin. Miten sijoittaminen kannattaa aloitta? Sen voi aloittaa melkeinpä milloin vain, mutta pääoman suuruus ja hyödyn ajallinen tarve määräävät sen, mihin on kannattavaa sijoittaa.

Lähtökohdan selvittämiseksi täytyy miettiä seuraavat asiat:

  • Kuinka pitkäksi aikaa haluat sijoittaa?
  • Kuinka paljon haluat sijoittaa?
  • Kuinka ison riskin olet valmis ottamaan?

Seuraavaksi esittelen viisi keinoa miten aloittaa sijoittaminen. Kunkin tavan lähtökohdat ja riskitaso eroavat toisistaan ja sen mukana muuttuu myös ennuste saavutetusta hyödystä.

1. Sijoita pankkiin joko säästötilille tai rahastoihin

Pankin talletus- ja säästötilit ovat yksi riskittömimmistä tavoista sijoittaa rahaa joko kerralla tai pitkällä aikavälillä. Kun sijoitusrahoille on selkeästi merkitty oma tili, joka on erillään käyttörahoista, ne pysyvät paremmin tallella ja keräävät korkoa.

Vaihtoehtoisesti tai tämän lisäksi pankit tarjoavat sijoittamista rahastoihin, mikä on aloittelijalle ystävällisempi vaihtoehto esim. osakesijoittamiseen verrattuna. Rahastoissa on valittavissa erilaisia paketteja muun muassa riskitason mukaan, joten on täysin omasta riskinsietokyvystä kiinni panostaako rahaa korkean riskin rahastoihin vai tyytyykö pienempään tuottoon vähemmillä riskeillä. Tällaiset raha pelit ovat jokaisen päätettävissä.

2. Aloita valuuttakauppa

Valuuttaan sijoittaminen on eräs yksinkertaisimmista sijoitusmuodoista; osta euroilla vaikkapa dollareita tai puntia niiden arvon ollessa matalalla. Kun vieraan valuutan arvo nousee, vaihda ne takaisin euroiksi tai muuksi valuutaksi. Vaikka tämä on käytännön tasolla helppoa, niin hyödyn saavuttamiseksi täytyy kuitenkin seurata aktiivisesti talous- ja muita tilanteita jotka voivat mahdollisesti vaikuttaa valuutan arvoon.

3. Sijoita osakkeisiin, mutta vain jos sinulla on aikaa

Osakesijoittamista voi tehdä itsekin, mutta aloittelijan kannattaa ehdottomasti turvautua asiantuntijoihin. Osakkeisiin sijoittamiseen on hyvä olla reilummin pääomaa sekä mahdollisuus sijoittaa pitkäksi ajaksi, joskin sijoitetun rahan pitää osakkeiden tapauksessa olla vain sellaista pääomaa, joka sinulla on varaa hävitä. Itsenäinen osakesijoittaminen vaatii ymmärrystä osakemarkkinoista, aktiivista taloustilanteen seuraamista sekä asiantuntijoiden kuuntelemista.

Aloita säästäminen Nordnetissä tänään! Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki.

4. Osta sijoitusasunto

Jos sinulla on tarpeeksi pääomaa, niin sijoitusasunto voi olla hyvä tapa aloittaa sijoittaminen. Siinäkin toki on omat riskinsä; asuntojen hintataso voi vaihdella sijainnin ympäristön muuttuessa, asunnon kunnon heikkeneminen ja muutokset asuntomarkkinoilla.

Jos kaikki kuitenkin sujuu hyvin, niin sijoitusasunnosta voi saada säännöllisiä vuokratuloja. Asunnon arvokin voi nousta arvaamattomiin lukemiin vaikkapa tilanteissa, joissa aiemmin hiljaisella alueella sijainnut asunto onkin yhtäkkiä uusien palveluiden keskipisteessä.

5. Sijoita vedonlyöntiin tai rahapeleihin

Jos pääoma ei riitä sijoitusasuntoon tai suuriin hankintoihin, niin nopea ja helppo – joskin huomattavasti riskialttiimpi – sijoituskohde on laittaa rahaa vedonlyöntiin tai rahapeleihin. Kuten kaikessa sijoittamisessa, niin myös tässä tapauksessa rahan tulee olla sellaista, mikä on varaa hävitä. Kasinoiden talletusbonukset voivat saada pelaamisen hyvään alkuun ja auttaa panostamaan vaikkapa urheiluvedonlyöntiin. Tällöinkin on aina parempi, mitä enemmän tiedät vedonlyönnin kohteena olevasta ottelusta tai osallistujista.


Sampsa Vainio

Sampsa Vainio

Lainaguru.fi sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Minua kiinnostaa rahan tienaaminen netissä, sijoittaminen, ulkoilu ja luonto. Arkisin työskentelen digitaalisen markkinoinnin konsulttina. Viikonloppuisin puuhaan tämän sekä muutaman muun sivuston parissa.