Pikavippien ja kulutusluottojen korkokatto 2019

20 prosentin korkokatto

Uusi korkokatto koskien pikavippejä, pikalainoja, joustoluottoja, kulutusluottoja ja luottokortteja astui voimaan 1. syyskuuta 2019. Uuden korkokaton myötä lainan koron yläraja on kiristetty 20 prosenttiin. Lakia säädettiin viimeksi vuonna 2013, jolloin yläraja asetettiin 50 prosenttiin.

Huomaa että lakimuutos koskee vain 1.9.2019 jälkeen myönnettyjä uusia luottoja, eikä se koske asuntolainoja tai autojen osamaksukauppaa.

Viimeisimmät muutokset korkokattolakiin

Yli 2000 euron luottoja koskee nykyään seuraavat säännöt:

  • Lainan nimelliskorko ei saa ylittää 20 prosenttia
  • Kulut saavat olla maksimissaan 20% korkoa + 150 € muita kuluja vuodessa
  • Maksuajan pidennyksestä saa periä korkeintaan 5 € kerrallaan (ja 20 €/vuodessa)
  • Laki tulee myös määrittämään mitä kuluja saa laskea lainan lisäkuluiksi ja mitä ei

Oikeusministeriön mukaan uuden lain tarkoituksena on:

  1. kohtuullistaa kulutusluottojen hinnoittelua,
  2. vähentää velkaongelmia, ja
  3. yksinkertaistaa luottoja.

Entä jos luotonantaja rikkoo sääntelyä?

Mikäli luotonantaja rikkoo uutta sääntelyä koskien korkoa ja lainan lisäkuluja, ei kuluttajalta saa periä korkoa tai muita kuluja lainkaan.

Mitä lakimuutos tarkoittaa kuluttajille?

Yleisesti ottaen, vuoden 2019 korkokatto on positiivinen asia kuluttajille sillä se alentaa luottojen kuluja ja lisää kilpailua. Tämän myötä myös lainojen kilpailuttamisen merkitys kasvaa entisestään; kuluttajia neuvotaan olemaan erityisen tarkkana luottojen ehdoista ja kuluista.

Toki on myös huomautettava että luotonantajien luottokriteerit kiristyvät entisestään (koska heidän riskinottokykynsä pienenee), mikä tarkoittaa että sinun voi olla vaikeampaa saada lainaa tulevaisuudessa (lue tästä mitä tehdä jos lainan saaminen tuntuu vaikealta).

Lainasummat ja -ajat nousevat

Luotonantajien tarjoamat lainasummat voivat nousta uuden lakimuutoksen myötä. Luotonantajat pyrkivät todennäköisesti tekemään toiminnastaan kannattavampaa myöntämällä suurempia summia ja pidempiä maksuaikoja. Mitä pidempi laina-aika, sitä enemmän kuluttaja joutuu maksamaan korkoa ja muita kuluja.

Miten sinä voit hyötyä lakimuutoksesta? Kilpailuta lainasi nyt!

Monilla suomalaisilla tulee vielä pitkään olemaan aikaisemmin otettuja tililuottoja (ns. jatkuvia luottosopimuksia), joihin pätee vanhat sääntelyt. Uusi korkokatto koskee vain 1.9.2019 jälkeen otettuja lainoja, mutta voit edelleen hyödyntää vanhojen lainojen yhdistämistä säästääksesi rahaa.

Jos sinulla on vanhoja luottoja, voit yhdistää ne yhdeksi uudeksi luotoksi, ja samalla hyödyntää uutta korkokattoa. Kokeile mm. seuraavia lainapalveluita:

Katso kaikki kilpailutuspalvelut tältä sivulta.


Sampsa Vainio

Sampsa Vainio

Lainaguru.fi sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Minua kiinnostaa rahan tienaaminen netissä, sijoittaminen, ulkoilu ja luonto. Arkisin työskentelen digitaalisen markkinoinnin konsulttina. Viikonloppuisin puuhaan tämän sekä muutaman muun sivuston parissa.